Hajbeültetés előtti és utáni teendők

Hajbeültetés előtti teendők

A műtét időpontját úgy kell tervezni, hogy a beavatkozás után a páciens legalább 6-7 napot tudjon magára szánni, tehát egy hét szabadságot érdemes kivenni. A műtétet követő sebgyógyulási szakaszban ugyanis nagyon fontos, hogy az első néhány napban semmilyen külső, agresszív hatás ne érhesse az átültetett hajtüszőket, azaz a graftokat.

A gyógyszerszedési szokásokról, vitaminok -és táplálék kiegészítők szedéséről feltétlenül konzultálni kell a beavatkozást végző orvossal, mivel elképzelhető, hogy ezek közül valamelyiket abba kell hagyni a műtét ideje alatt.

Ha bármilyen krónikus betegsége van a páciensnek (pl. cukorbetegség, stroke, magas vérnyomás, keloidos sebgyógyulás, vérhígító szedése), azt feltétlenül jelezni kell még a műtét előtti személyes konzultáción. Ezek a betegségek ugyanis kizáró okok a beavatkozás kapcsán.

Bármilyen gyógyszerre való túlérzékenység, vagy allergia esetén a konzultáció során tájékoztatni kell a műtétet végző orvost! A beavatkozásra érdemes frissen mosott hajjal érkezni!

Hajbeültetés utáni teendők


A beavatkozás után 6-7 nap, de legfeljebb egy teljes hét pihenés javasolt egyrészt a sebgyógyulás, másrészt az arc és a szem körüli kisebb duzzanatok miatt, melyek gyakran előfordulnak, amíg az érzéstelenítő folyadék fel nem szívódik, és nem távozik a szervezetből. A műtétet követően egy hétig tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás, nem szabad kávét, fekete teát illetve szénsavas italokat inni, valamint kerülni kell az erősen csípős ételek fogyasztását, a hirtelen mozgásokat, lehajolásokat, az erős fizikai igénybevételt, illetve a párás zuhanyt, a fodrászatot! Három-négy hétig tilos mindenfajta sporttevékenység, medencében való úszás, szauna, illetve szolárium használata. Sapkát a beavatkozástól számítva a 3-4. napon már lehet viselni, de lehetőleg olyat, amiben azért szellőzik a fejbőr, és nem érintkezik közvetlenül a beültetett területtel. Amennyiben erős napsugárzás / UV hatás van kilátásban, úgy azt igyekezzünk elkerülni. Két hét után már ki lehet menni a napra, de azt is csak rövid ideig (kb. 20 perc). Viszont 3 hónapig nem ajánlott az intenzív, hosszú napozás, érdemes addig sapkát, vagy valamilyen fejfedőt viselni.

A műtéti beavatkozás utáni gyógyulás, hajnövekedés


A hajtranszplantációs beavatkozást követően a gyógyulási folyamat viszonylag hamar lezajlik, így gyors regenerációra lehet számítani. A beültetett -és a donorterület kezelésével, valamint a gyógyszerek szedésével kapcsolatban műtét után a páciensek pontos és részletes tájékoztatást kapnak szóban és írásban egyaránt.

Mivel a beavatkozás ambulánsan történik helyi érzéstelenítéssel, a műtét után a páciens egyből haza tud menni. Hajbeültetés után fájdalom nincs, a donor területen némi feszülés érzése maradhat, de ez folyamatosan csökken, majd néhány nap alatt teljesen megszűnik. Egyéni érzékenység alapján ettől lehetnek eltérések, és kisebb fejfájás is jelentkezhet, ami fájdalomcsillapítóval megszüntethető. Ritkább esetekben akár hőemelkedés is előfordulhat, mely egy-két nap után spontán megszűnik.

A műtét befejeztével Betadine-nal átitatott fejkötés kerül a donor területre (adóhelyre, vagyis a tarkótáji részre), melyet másnap már el is lehet távolítani. A beavatkozást követő 2-3 napon át az általunk adott speciális sóoldattal (napi 2-4 alkalommal) óvatosan spriccelgetni kell a beültetett területet. Ha viszket, ég, szúr, vagy fáj, akkor sem szabad hozzányúlni, vagy megvakarni, mert az újonnan átültetett hajtüszők kimozdulhatnak a helyükről. A harmadik nap után már langyos vízsugárral kell fejmosást végezni (zuhanyoztatni), majd az ujjakkal finoman lehet tisztítani a fejbőrt és segíteni a pörkök leválását.

A donorterület láthatólag gyorsabban gyógyul, mint a beültetett terület, de ennek ellenére mindig sokkal érzékenyebb rész. A 4-5. napon elkezd viszketni, égni, és apró éles nyilallásokat lehet érezni. Ezek mind-mind a gyógyulás jelei, mely a beavatkozás nagyságától függően akár több napig is eltarthat. A beültetett terület viszont mindig lassabban regenerálódik, nehezebben gyógyul. Az átültetett hajtüszők körül apró pörkök, pici piros pöttyök (varosodás) jelenhetnek meg, melyek a megfelelő fejápolás mellett kb. 7-10 nap múlva maguktól leesnek. A teljes regenerálódás a beavatkozás nagyságától függően 6-12 napig is eltarthat. Az viszont nem jó, ha még két hét után is vannak pörkök a fejbőrön, mert azok nem engedik szellőzni az újonnan beültetett graftokat.

Mivel az érzéstelenítő folyadék a bőr alatt megduzzad, a gravitáció hatására a műtét utáni 2-3. napon a homlokon, a felső szemhéjon, esetleg az arcon különböző mértékű duzzanatot okoz, vagy kisebb ödéma alakulhat ki, de 6-8 napon belül spontán felszívódik. Ez inkább esztétikai probléma, de semmilyen más kellemetlen hatása nincs. A duzzanatot lehet csökkenteni jegeléssel, melyet kendőbe csavarva kell a bőrre helyezni. Két-három hétig a fejbőrön esetleg bőrpír látható majd, ami szintén fokozatosan csökken, míg végleg eltűnik. Ezek az elváltozások ugyan zavaróak lehetnek átmenetileg, de minden esetben nyomtalanul elmúlnak pár nap alatt. A donor területen a kinövő haj eltakarja a pici pontszerű hegeket, melyek a gyógyulás során folyamatosan zsugorodnak olyannyira, hogy szinte szabad szemmel sem láthatóak, még rövid hajviseletnél sem. Az apró, pici sebszélek gyógyulása teljesen észrevehetetlen, így kb. 10-14 nappal a hajátültetés után már szinte semmilyen nyoma nem marad a műtétnek. Ezt az egy-két hetes gyógyulási időt viszont érdemes mindig figyelembe venni a műtét időpontjának kiválasztásakor.

Az átültetett hajszálak apró sörteszerűek és 1-2 mm hosszúak, melyek a műtét után általában néhány hétig kicsit növekednek, majd kihullanak. Ez egy természetes folyamat és nincs semmi jelentősége a műtéti eredmény szempontjából. A hajhagymák viszont a fejbőrben maradnak és ott regenerálódnak, melyek az első 8-12 napban teljesen beépülnek a szervezetbe (fejbőrbe). Majd 3-4 hónapig gyakorlatilag nem történik semmi, a hajtüszők nyugalmi, alvó fázisba kerülnek, és kb. 4-6 hónap után indul meg az új hajszálak termelése, amikor is szép lassan elkezdenek kibújni az átültetett hajszálak. Ez a haj természetes életciklusa! Innentől fogva havonta kb. 1 cm-t nő, minden tulajdonságában megfelel a korábbi állapotának, és ugyanúgy viselkedik, mint az eredeti helyén. Az átültetett és újonnan kinőtt hajat ugyanúgy lehet mosni, vágni, szárítani, festeni, dauerolni egyaránt, mint azt korábban is. A végleges eredmény eléréséig azonban 10-12 hónapot, azaz egy teljes évet várni kell!